Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej – opis i zasady. Jadłospis w diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej
Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej powstała w odpowiedzi na niekorzystne zmiany, jakie współcześnie produkowana żywność powoduje w życiu niemalże każdego z nas. Przetworzone, niezdrowe jedzenie to główna przyczyna chorób cywilizacyjnych. Ich profilaktyka i leczenie powinny zatem polegać na zmianie sposobu odżywiania. Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej opracowana przez polską lekarkę powstała w celu zapobiegania licznym schorzeniom oraz jako narzędzie wspomagające i regenerujące organizm podczas choroby.
Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej to powrót do natury
Ewa Dąbrowska jest doświadczonym doktorem medycyny, specjalistką w tematyce wpływu żywienia na funkcjonowanie człowieka i jego układu odpornościowego, pod kątem chorób cywilizacyjnych.
Dr Dąbrowska wychodzi z założenia, że współczesna żywność, naszpikowana chemią, przetworzona i uboga w wartości odżywcze, jest powodem wielu fatalnych procesów, zachodzących w ludzkim organizmie, które ostatecznie prowadzą do rozwoju poważnych chorób. Trudno odmówić jej racji. Cukrzyca, otyłość, nowotwory, miażdżyca i inne schorzenia układu krwionośnego czy zaburzenia hormonalne i na tle nerwowym to efekt spożywania zbyt dużej ilości bezwartościowej, a wręcz trującej żywności. Dieta owocowo-warzywna autorstwa dr Ewy Dąbrowskiej opiera się zatem na produktach naturalnych i ma za zadanie odtruć i odkwasić organizm, a następnie pobudzić jego układ immunologiczny. W zależności od zaleceń, może trwać od kilku dni do kilku tygodni. Jest to dieta niskokaloryczna, dostarczająca około 800 kcal dziennie, przez co kwalifikuje się ją jako zdrowotną głodówkę.
Dla kogo przeznaczona jest dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej?
Jadłospis w diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskie obejmuje w głównej mierze warzywa i owoce, przygotowywane w określony sposób. Celem jego wprowadzenia jest: wzbogacenie organizmu w profilaktycznie działające antyoksydanty, wzmocnienie odporności, uzupełnienie błonnika, witamin oraz minerałów, poprawa metabolizmu, lepsze samopoczucie, oczyszczenie z toksyn i przestawienie się na dobre nawyki żywieniowe. Organizm podczas stosowania tej diety ma powrócić do stanu równowagi biologicznej, a co za tym idzie wszystkie układy – krwionośny, hormonalny, nerwowy, pokarmowy i inne – mają zacząć działać sprawniej i z korzyścią dla naszego samopoczucia, zdrowia i wyglądu. Spadek wagi jest raczej nieuchronnym efektem ubocznym diety owocowo-warzywnej, choć u osób z otyłością i cukrzycą z pewnością będzie jednym z wyczekiwanych rezultatów. Niemniej, stosując ją bierzmy pod uwagę przede wszystkim poprawę zdrowia.
Choć dietę, przy współpracy z lekarzem, można stosować podczas choroby jako metodę na wzmocnienie, jest ona przeznaczona w pierwszej kolejności dla osób zdrowych. Jej profilaktyczny charakter ma przynieść poprawę funkcjonowania organizmu i wzmocnienie układu odpornościowego. Polecana jest szczególnie dla tych osób, które mają za sobą długi etap spożywania niezdrowego jedzenia i chcą przestawić się na żywność nieprzetworzoną.

Co jeść w diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej?
Efektem pierwszego etapu diety owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej ma być gruntowne oczyszczenie organizmu z zalegających w nim (czasami bardzo długo) toksyn i szkodliwych złogów, które blokują sprawne działanie wielu narządów. Jadłospis oparty jest wówczas o warzywa i owoce – można zjadać je duszone, przygotowane na parze lub formie zup czy pieczone. Najwięcej zalet mają jednak surowe lub pod postacią świeżych soków, gdyż nie poddane obróbce termicznej w pełni zachowują swoje walory odżywcze.
W menu diety owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej znajduje się szczególnie dużo warzyw zielonych, bogatych w antyoksydacyjny i oczyszczający chlorofil, a także pędów. Przeważają też warzywa o niskiej zawartości skrobi i niskocukrowe owoce. Zabronione jest picie kawy, mocnej herbaty i alkoholu. Spożywane płyny powinniśmy ograniczyć do wody, herbat ziołowych i świeżych soków. Należy odrzucić produkty przetworzone oraz cukier i zrezygnować z palenia papierosów. Stopniowo odtruwany organizm będzie lepiej wchłaniał substancje bioaktywne i znacznie sprawniej funkcjonował. Dr Dąbrowska przekonuje, że przywrócone zostaną wówczas jego zdolności regeneracyjne, a wiele dolegliwości ustąpi wskutek uruchomienia mechanizmu samoleczenia. Zdaniem autorki, dieta pomaga w leczeniu takich chorób i dolegliwości jak: infekcje bakteryjne, zespół suchego oka, zapalenie wątroby, wrzody żołądka, żylaki, choroba zwyrodnieniowa stawów, choroby skóry (trądzik, łuszczyca itd.), przykurcze, migrena, zaburzenia pamięci, bezsenność, nerwica, padaczka, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, zaburzenia miesiączkowania, menopauza i wiele innych.
W diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej wskazane są warzywa i owoce: Warzywa niskoskrobiowe: marchew, buraki, dynia, papryka, pomidory, bakłażany, pędy, warzywa zielone (szpinak, szczaw, brokuły itd.), por, seler, cebula, czosnek, sałata, kapusta, botwina, natka pietruszki, zioła. Owoce niskocukrowe – jabłka, grejpfruty, cytryny, jagody. Zupy i inne dania doprawiamy ziołami. Nie jemy ziemniaków! |
Po zakończeniu etapu oczyszczającego, przechodzimy do etapu diety zrównoważonej, ale w dalszym ciągu wykluczającej produkty przetworzone. Jadłospis opieramy na warzywach, owocach, strączkach i ziarnach, kaszach, orzechach, chlebie razowym i produktach mlecznych.


Przeciwwskazania przy stosowaniu diety owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej
Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej obarczona jest pewnym ryzykiem, głównie w przypadku osób, które już chorują i jednocześnie przyjmują leki. Dzieje się tak, ponieważ program żywieniowy dr Dąbrowskiej wprowadza duże zmiany w funkcjonowaniu organizmu. Sprawia, że wyrównuje się ciśnienie krwi i poprawia jej jakość, normalizuje się poziom cukru, spada waga, oczyszczają się jelita, a poziom cholesterolu ulega stopniowemu uregulowaniu. Może to spotęgować działanie leków, które powodują identyczne efekty. W szczególności trzeba uważać podczas stosowania leków przeciwzakrzepowych, obniżających ciśnienie krwi czy poziom cholesterolu. Co za tym idzie, omawiana dieta w tego typu przypadkach nie powinna być prowadzona na własną rękę, ale pod kontrolą lekarza, a dawka leków oraz dobór warzyw i owoców muszą zostać skorygowane zgodnie z potrzebami pacjenta. Przykładowo cukrzycy powinni unikać gotowanych warzyw, takich jak marchew czy buraki, gdyż po obróbce wzrasta ich indeks glikemiczny. Osoby z problemami gastrycznymi będą lepiej tolerowały sokową lub gotowaną wersję diety. Absolutnymi przeciwwskazaniami są natomiast ciąża i karmienie piersią, okres dojrzewania, nadczynność tarczycy, depresja, niedowaga, stany wzmożonego metabolizmu czy choroby wymagające podawania leków hamujących układ odpornościowy.
Należy wziąć pod uwagę, że w pierwszych dniach stosowania diety, organizm może przechodzić przez tzw. „kryzys ozdrowieńczy”. Pacjenci narzekają wtedy najczęściej na bóle głowy, osłabienie, nudności, biegunki, problemy z zasypianiem. Objawy te ustępują po niedługim czasie.
Działanie diety owocowo-warzywnej dr Dąbrowskiej:
|
Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej – polską badaczkę i doktora medycyny – to dieta oczyszczająca o charakterze leczniczym i profilaktycznym. Jej stosowanie przyczynia się do poprawy zdrowia i samopoczucia, odtruwa organizm, zwiększa jego odporność oraz poprawia pracę narządów.
Jej zasadniczy etap polega na spożywaniu warzyw i owoców, głównie w postaci surowej, ale też gotowanej czy pieczonej. Jest to dieta dość restrykcyjna, dlatego zwłaszcza w przypadku osób chorych, powinna być prowadzona pod kontrolą lekarską. Jadłospis w diecie owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskie obfituje w niskocukrowe owoce i warzywa o niewielkiej zawartości skrobi. Szczególnie zalecane jest jedzenie pędów i warzyw zielonych. W czasie stosowania diety nie wolno pić kawy i alkoholu czy palić papierosów.
Przykładowy jadłospis na dwa dni Dzień I Śniadanie: świeży sok z marchwi i sok jabłkowy; surówka z pomidora, selera naciowego i ogórkarukolą Dzień II Śniadanie: koktajl ze szpinaku, selera, buraka, jabłka, z dodatkiem wody i soku z cytryny |
- "Instytut Promocji Zdrowia Ewy Dąbrowskiej"; https://ewadabrowska.pl/en/start-page/; 2019-07-06;
- "Znany lekarz – opinie lekarzy nt. Diety Dr Dąborowskiej"; https://www.znanylekarz.pl/pytania-odpowiedzi/dieta-oczyszczajaca-dr-dabrowskiej; 2019-07-06;
- ORGANICTS; "Principles and effects of vegetable and fruit diet of Ewa Dabrowska"; https://www.organicts.com/principles-and-effects-of-vegetable-and-fruit-diet-dr-dabrowska/; 2019-07-06;
- E. Dąbrowska i in.; "Effect of high fiber vegetable-fruit diet on the activity of liver damage and serum iron level in porphyria cutanea tarda (PCT)"; https://www.researchgate.net/publication/11176833_Effect_of_high_fiber_vegetable-fruit_diet_on_the_activity_of_liver_damage_and_serum_iron_level_in_porphyria_cutanea_tarda_PCT; 2019-07-06;
- Dhandevi Pem, Rajesh Jeewon; "“Fruit and Vegetable Intake: Benefits and Progress of Nutrition Education Interventions- Narrative Review Article"; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4644575/; 2019-07-06;





Byliście już Ułańskiej Zagrodzie w której oferowana jest dieta warzywno-owocowa? Na temat tej diety informacje znajdziecie pod tym adresem: https://ulanskazagroda-dieta.pl/wczasy-z-dieta-warzywno-owocowa. Ja skosztowałam i jestem zadowolona z efektów. Niby półgłodówka, a efekt zaskakujący.
Zwykło się mawiać, że codzienne zapotrzebowanie dla nas to 5 porcji warzyw i 5 porcji owoców. Jest to dość dużo i podziwiam każdego, kto daje z tym radę. :D Warto wiedzieć jak wybierać warzywa i owoce. Nie zapominajmy o sezonowości warzyw i owoców, jest to dość ważne!
______________________________________________
https://gazetka-lewiatan.pl/jak-wybierac-warzywa-i-owoce/
Dzień dobry chcę zastosować djete P.Dąbrowskiej tylko nie pisze np ile składników np.zupa kalafiorowa ile kalafior ile marchewki itp czy ktoś może ma lepszą stronę co pisze ile składników dać pozdrawiam
Wszystko to prawda, co piszecie – cała przemiana żywieniowa zaczyna się w głowie. Byłam w Radawie w Domu Ojca Pio – świetne miejsce, żeby właśnie w głowie najpierw wszystko poukładać i w tym samym czasie zajadać się pysznie przygotowanymi daniami z warzyw i owoców. Budynek może nie zachwyca, bo w niektórych zakątkach czuć jeszcze powiew lat 70, ale pokoje są ok. W każdym czysto, świeża pościel, ręcznik i sprzątanie na życzenie bez dodatkowych opłat. Ale dieta…. coś wspaniałego – nie wiedziałam, że tak mogą smakować dania bez mięsa, ostrych przypraw czy wszędobylskiego glutaminianu :-) Byłam tam już kilka razy i (jak Bóg da) będę tam wracać, bo oprócz wspaniałej i świetnie działającej diety, jest tam wspaniały personel który tworzy tak cudną atmosferę – że wszystko razem jest właśnie dla ciała i dla ducha… Codzienna Msza św., krystalicznie czyste, jodowane sosnową świeżością powietrze, szum sosen, śpiew ptaków – niech mi ktoś powie czego jeszcze do szczęścia potrzeba ?
Wszystko zależy od nas mi bez diety Dąbrowskiej udalo sie schudnac w ciagu roku 45kg poczatkowa waga wynosila 98 moze nie za szybko ale do celu
Byłam w Mielnie. Warzywa są gotowane, przetworzone. Maksymalnie można tylko 6 tygodni. Potem trzeba włączyć inne produkty – ale oczywista wszystko z umiarem, bo inaczej waga idzie znowu do góry.
Nic dziwnego że się chudnie zakłada ta dieta tylko do 800 kcal, dlatego takie efekty. Nie ma żadnego tłuszczu – żeby raczej włączyć mechanizm oczyszczania ze złogów, to taki detox dla organizmu, ale tylko na te max. 6 tygodni. Polecam, ale sama dieta tylko w ośrodku nie gwarantuje że jak przyjedziesz do domu i znowu zaczniesz żreć gotowe, słodycze i duże ilości – to będziesz szczupłym.
Polecam na zaczątek zrobienia coś dobrego dla siebie – samemu trzeba wypracować potem nawyki zdrowego jedzenia i to w swojej głowie – bez tego ani rusz. Wtedy lepiej nie jechać, nie ma sensu.
kazda dieta jest dobra jezeli ktos sie jej sumienne trzyma. jedynie dieta głodowa jest niewskazana i to glupota. Ja mam wlasną diete, kupuje tylko produkty ekologiczne, zakupy robie przez internet przez organic24 pl i na tej podstawie staram sie komponowac dla wszystkich posilki i na razie dieta wychodzi mi dobrze
Byłem dwadzieścia lat temu, na turnusie Pani Doktor w Gołubiu i chyba dzięki temu jeszcze żyje, od tego czasu nie jem mięsa, mój organizm zaczął normalnie funkcjonować. Od młodych lat miałem nadciśnienie, teraz piję kawe, bo mam wręcz za niskie, mimo ,że mam 60 lat nie potrzebuje okularów . czytam nawet te drobne literki na etykietach w sklepie, moje serce pracuje normalnie i nie muszę jeździć do Collegium Medicum w Krakowie i wydawać pieniedzy (nie małych), żeby wybitny specjalista przepisał mi tabletki, PANI DOKTOR EWO dzięki ,dzięki i jeszcze , jeszcze raz dzięki
Mniej jeść przetworzonej żywności, więcej ruchu i pić warzywne soki. Jeśli ktoś chce porządnie się oczyścić, to z lewatywą. Ja tak robię od lat wg. porad na terapiasokami.pl i wszystko jest ok. Bez przesadnej ideologii żywieniowej, a więcej zdrowego rozsądku i umiaru
Bylsm juz dwa razy w Inowroclawiu w salthaus -Solny Dom bylo rewelacyjnie efekty doskonale schudlam 8 kg i oczyscilam organizm Czuje sie po takim pobycie swietnie
czy można w tej diecie jeść pieczarki podsmażone?one nie mają dużo kalorii, czy ktoś zna odpowiedź?
nie
max. tylko 6 tygodni – same warzywa do tego ciut owoców, nie ma żadnego tłuszczu ani zwierz. ani roślinnego, żadnego smażenia wtedy na oczyszczaniu, bo to jest założenie……poczytaj w necie zasady, za dużo pisania…..
Nie można bo są ciężko sprawne i przejdziesz na odżywianie zewnętrzne a nie wewnętrzne o które chodzi w całej tej zabawie
Od 3 lat w okresie Wielkiego Postu jestem na diecie dr Dąbrowskiej, jeżeli stosuje się wszystkie zasady diety to już po 3-4 dniach zaczyna się czuć fantastyczne efekty. Za pierwszym razem po 31 dniach miałem 15kg mniej. Dziś po 7 dniach trwanja diety spadło mi już 5kg a samopoczucie już jest rewelacyjne. Polecam czerpiąc ze swojego doświadczenia!
podobno Karolina Szostak schudła na tej diecie 20kg, czy ktoś jeszcze może tę dietę polecić?komuś udalo się trochę schudnać? będę wdzięczna za opinie.
wszystko niestety zaczyna się w głowie bez zmiany i bez zastanowienia co jadam – nie będzie efektu,
tylko na krótki czas detoxu tj. tej diety, zajadanie skutkuje znowu tyciem….
wszystko niestety zaczyna się w głowie bez zmiany i bez zastanowienia co jadam – nie będzie efektu,
tylko na krótki czas detoxu tj. tej diety, zajadanie skutkuje znowu tyciem….
125 kg utrata wagi to efekt uboczny a nie cel ….. oczywiście bardzo fajny efekt. Ale potrzeba b. Dużo zmian żywieniowych i stylu zycia aby utrzymać wage
trudno uwierzyc, żeby tak dużo ktoś schudł, jaką miał Pan wagę początkową?
A ja schudłem 27 kg i nie robię z tego cyrku …. wszystko jest w głowie