Witamina B1 - właściwości, działanie i występowanie witaminy B1

Witamina B1 jest pierwszą odkrytą witaminą i należy do ośmiu tego rodzaju związków zwanych witaminami z grupy B. Witamina B1 pomaga naszemu organizmowi przetwarzać węglowodany z pożywienia w energię, a także metabolizować tłuszcze i białka. Suplementy zwierające w składzie tiaminę poprawiają kondycję wątroby, skóry, włosów i oczu. Witaminę B 1 nazywa się „witaminą nastroju”, jako że wspiera nasz system nerwowy i dba o dobre funkcjonowanie mózgu. Jej zapasy możemy uzupełniać nie tylko stosując suplementy diety, lecz także umieszczając w codziennym jadłospisie np. drożdże, zarodki pszenne, pieczywo pełnoziarniste, nasiona słonecznika czy wątróbkę.



Witmina B1 fot. dreamstime fot. dreamstime

Witamina B1, zwana aneuryną lub tianiną, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, że nasz organizm nie może jej magazynować. W 1911 roku została wyizolowana z otrębów ryżowych przez biochemika Kazimierza Funka jako pierwsza z tego rodzaju związków chemicznych. Z naukowego punktu widzenia stanowi ona połączone mostkiem metylenowym dwa pierścienie – pirymidynowy i tiazolowy – przy których wyróżnia się po dwie grupy: aminową i metylową oraz metylową i hydroksyetylową.

W poszukiwaniu najstarszej z witamin
 
Witamina B1 jest syntetyzowana w naszym organizmie przez bakterie znajdujące się we florze jelita grubego, jednak możemy ją przyswajać także z pożywienia, gdzie występuje pod postacią estrów fosforanowych. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1 przewidziane dla osób dorosłych zależy od aktywności fizycznej i (średnio) wynosi około 1,1 mg, przy czym kobiety potrzebują dawki od 1,7 do 2,0 mg, zaś mężczyźni – od 1,8 do 2,0 mg. Witaminę B1 znajdziemy zarówno w produktach zwierzęcych (mięso, głównie wieprzowe) w formie pirofosforanu, jak i w produktach roślinnych (zbożowych) jako monofosforan. Bogatym jej źródłem są drożdże (aż 4,1 mg/100 g!), pestki słonecznika (1,95 mg/100 g), kiełki pszenicy (1,76mg/100g), nasiona grochu (0,77 mg/100g), orzechy pistacjowe (0,74 mg/100 g), chleb razowy (0,47 mg/100 g) i pstrąg (0,43mg/100g) i wątróbka (0,26 mg/100 g). Należy pamiętać, że dużo więcej witaminy B1 kryje się w ciemnym pieczywie niż w pieczywie białym. Jeśli chcemy uzupełnić niedobory tej witaminy, powinniśmy w pierwszej kolejności sięgnąć po żywność roślinną. W 100 gramach pestek słonecznika znajdziemy bowiem 1,95 mg tej witaminy, zaś w szynce wieprzowej niecałe 0,70 mg.

Czego nie lubi witamina B1?

Występująca w naszym organizmie witamina B1 ma postać dwufosforanu tiaminy, stanowiącego nietrwałą karboksylazę, która, niestety, pod wpływem zbyt wysokiej temperatury ulega rozkładowi. Co więcej, tiaminę mogą niszczyć niektóre pokarmy, m.in. alkohol, kawa, proszek do pieczenia, część konserwantów i antybiotyków, a także – co jest złą wiadomością dla amatorów sushi – surowe ryby, które zawierają szkodliwy enzym - tiaminazę. Proszek do pieczenia sztucznie podnosi pH ciasta, powodując tym samym spadek poziomu tiaminy podczas wypieku. Co ciekawe, dostępna w sklepach mąka jest zazwyczaj wzbogacona witaminą B1, aby zrekompensować jej straty występujące w procesie mielenia ziarna.


Sporo witaminy B1 (tiaminy) mają pestki słonecznika. By No machine-readable author provided. McLeod assumed (based on copyright claims). [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons
Moim zdaniem
Czy witamina B1 jest nam potrzebna?
Ocena (4.9) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy