Sok z rokitnika – właściwości, skład i zastosowanie soku z rokitnika
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Sok z rokitnika ‒ właściwości, skład i zastosowanie soku z rokitnika

Sok z rokitnika ‒ właściwości, skład i zastosowanie soku z rokitnika

Rokitnik to niezwykła roślina o równie niezwykłych właściwościach, a jej owoce zaliczane są do grona superfoods. Można z niej wytwarzać wiele cennych surowców zdrowotnych i upiększających. Jednym z nich jest niezwykle zdrowy sok z rokitnika, który posiada wiele cennych substancji odżywczych mające wpływ na stan naszego organizmu. Nazywany jest też sokiem młodości, ponieważ dzięki aktywnym substancjom, wszechstronnie oddziałuje na nasz organizm. Co warto wiedzieć o soku z rokitnika? Jakie jest jego zastosowanie?

Sok z rokitnika jest prawdziwą skarbnicą wielu cennych witamin i minerałów, fot. shutterstock

Sok z rokitnika jest prawdziwą skarbnicą wielu cennych witamin i minerałów, fot. shutterstock
Spis treści

Sok z rokitnika – co to takiego?

Sok z rokitnika wytwarzany jest z owoców rokitnika zwyczajnego (pospolitego). Roślina ta, ze względu na swoje bogate źródło substancji odżywczych, od lat stosowana jest w medycynie naturalnej. Aktualnie rokitnik oraz produkty od niego pochodzące traktowane są jako nowy superfood.

Sok z rokitnika jest kwaśny i nieco cierpki w smaku, ale z wyczuwalną ananasową nutką. Dlatego też dla uzyskania lepszego efektu, można połączyć go z innym sokiem albo w trakcie jego przygotowania – zasypać sporą ilością cukru lub dodać miodu. Przygotowanie tego cennego soku kosztuje niewiele wysiłku, ale jego wpływ na zdrowie i urodę jest wprost nieoceniony.

Rokitnik pospolity to kolczasty i silnie rozgałęziony krzew, który rośnie dziko na terenach Azji i Europy. Występuje w klimacie umiarkowanych, głównie na wybrzeżach morskich i rzecznych. Nazywany jest rosyjskim ananasem, ponieważ owoce rokitnika w smaku mają lekko ananasowy aromat. W Polsce można go spotkać w Pieninach i wzdłuż wybrzeży Bałtyku. Bardzo często rokitnik sadzi się w domowych ogródkach jako roślinę ozdobną, ponieważ jego owoce w kolorze złocisto-pomarańczowym utrzymują się przez całą zimę. Co ciekawe, właściwości prozdrowotne rokitnika znane były już w starożytności – posilała się nim armia Aleksandra Macedońskiego w trakcie swoich długoletnich wypraw wojennych, ceniąc jego owoce za przywracanie energii i sił witalnych.

Rokitnik wykorzystuje się nie tylko w kuchni i medycynie, ale także w kosmetologii. Owoce rokitnika same w sobie są zbyt cierpkie w smaku i nie da się ich jeść na surowo. Jednak ze względu na jego bogactwo niezbędnych dla zdrowia substancji odżywczych, przetwarza się je w taki sposób, by można było je konsumować. Z owoców rokitnika przygotowuje się sok, nalewki, herbatę, konfitury, likiery czy galaretki, ale także olejki, kremy, szampony, odżywki i inne kosmetyki. Produkty uzyskane z owoców zachowują wszystkie właściwości lecznicze tej rośliny. Bardzo często także liście i nasiona rokitnika są wykorzystywane do wytwarzania różnych produktów kosmetycznych i zdrowotnych. 

Na podstawie: https://www.shinyhorse.com/files/juice.pdf

Właściwości prozdrowotne soku z rokitnika

Owoce rokitnika to bogactwo witaminy C. I chociaż w europejskiej odmianie tego krzewu znajdują się dziesięciokrotnie mniejsze dawki tej witaminy niż w azjatyckiej, to i tak dawka soku z rokitnika pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwas askorbinowy. Jednak rokitnik oraz przetwory z jego owoców, to bogactwo wielu innych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co zatem jeszcze znajduje się w szklaneczce soku z rokitnika? Pomarańczowe kulki zawierają beta-karoten (prowitaminę A). Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, jest też cenny dla urody: wspomaga leczenie trądziku i opóźnia powstawanie zmarszczek. Ponadto, sok z rokitnika zawiera także wiele innych, niezwykle cennych witamin, takich jak witamina E, witamina K (odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i wzmacnia kości), witamina P oraz większość witamin z grupy B.

Sok pozyskany z owoców rokitnika to znakomite źródło soli mineralnych, takich jak potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk oraz miedź. Wapń stanowi podstawę tkanki łącznej, kości i zębówhormonów. Fosfor niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Magnez decyduje o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Cynk jest ważny dla skóry, włosów i paznokci oraz wspomaga leczenie reumatyzmu. Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny i korzystnie wpływa na odporność organizmu.

Z racji tego, że owoce rokitnika stanowią bogactwo cennych substancji odżywczych, sok sporządzany na jego pomarańczowych kulek jest skutecznym lekarstwem na wiele dolegliwości zdrowotnych. Jego regularne spożywanie opóźnia procesy starzenia się organizmu; ma korzystny wpływ na wygląd skóry;  wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjamipromieniowania rentgenowskiego czy ultrafioletowegotrawienieukładu pokarmowego, wrzody żołądka oraz dwunastnicykwasy organiczne, jak kwas winowy, kwas szczawiowy, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy. Rokitnik jest jedną z nielicznych roślin, które gromadzą w swoich owocach tłuszcze, które przede wszystkim dostarczają nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3. Sok z rokitnika to także skarbnica przeciwutleniaczy i innych substancji, które chronią organizm przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych. Są to między innymi: sterole, karotenoidy, antocyjany, flawonoidy oraz garbniki.

Obecność beat-karotenu sprawia, że rokitnik barwi na pomarańczowo. W kosmetologii używany jest jako naturalny barwnik wielu kosmetyków, np. samoopalaczy czy płukanek koloryzujących do włosów. Rokitnik i produkty pochodne dodawane są do kremów przeznaczonych dla skóry suchej, łuszczącej się i zniszczonej z wyraźnymi oznakami starzenia.

Sok z rokitnika wytwarzany jest z owoców rokitnika zwyczajnego (pospolitego), fot. shutterstock

Czy sok z rokitnika jest dla każdego?

Sok z rokitnika jest prawdziwą skarbnicą wielu cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, którą musimy dostarczać wraz z pożywieniem każdego dnia, ponieważ nerki wypłukują jej nadmiar z organizmu. Nerki obciążone nadmiarem witaminy C mogą nadmiernie pracować. Poza tym, witamina ta mocno zakwasza, a wynikiem tego jest wytrącanie się moczanów, które z kolei powodują powstanie kamieni nerkowych. Przeciwwskazaniem do spożywania soku z rokitnika jest kamica żółciowa, ostre zapalenie pęcherza żółciowego oraz stany zapalne trzustki. Jeśli borykamy się z chorobami nerek i wątroby, również nie jest wskazane picie soku z rokitnika, a zwłaszcza w dużych dawkach.

Spożywanie soku z rokitnika jest ogólnie bezpieczne, poza wymienionymi przypadkami. Nie wywołuje reakcji alergicznych, nie ma żadnych skutków ubocznych włączenia go do codziennej diety. Nie wykazuje żadnych przeciwwskazań, by zażywali go zarówno dorośli, dzieci, diabetycy. Kobiety w ciąży i karmiące piersią dla pewności powinny skonsultować się ze swoim lekarzem. 

Sok z rokitnika w kuchni

Sok z rokitnika nadaje się zarówno jako samodzielny orzeźwiający napój, ale wówczas ma cierpki i kwaśny smak, jak i składnik koktajli, deserów, lodów, sorbetów, a nawet sałatek, czy zup. Sok z rokitnika warto dodawać zimą do herbat, ale trzeba pamiętać o tym, by nie wlewać go do gorących płynów, ponieważ wtedy straci swoje witaminy i minerały. Bardzo często sok z rokitnika dodaje się także do wszelkiego rodzaju nalewek, którym nadaje niepowtarzalnego smaku.

Przepis na domowy sok z rokitnika

Składniki:

Przygotowanie:
Owoce porządnie myjemy, a następnie delikatnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Zasypujemy owoce rokitnika cukrem trzcinowym i odstawiamy je na około 7-8 godzin. Mieszankę owoców i cukru zagotowujemy, a kiedy zacznie wrzeć – gotujemy przez kolejne pół godziny. Następnie przecedzamy powstały sok przez sito lub gazę i rozlewamy do butelek. Butelki z sokiem z rokitnika umieszczamy w wysokim garnku i zalewamy je wodą do 2-3 cm od krawędzi szyjki. Pasteryzujemy przez około 15 minut od zagotowania. Sok z rokitnika przechowujemy w zaciemnionym miejscu.

Przepis na koktajl na wzmocnienie naczyń krwionośnych

Składniki:

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i porządnie miksujemy. Pijemy powoli i małymi łyczkami.

Przepis na koktajl na kąpiele słoneczne

Składniki:

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji.

Szklanka soku z rokitnika, fot. shutterstock

Czy warto pić sok z rokitnika?

Naturalne soki ze świeżych owoców są solidną porcją witamin i minerałów, które wspomagają nasz organizm. Nie inaczej jest w przypadku soku z rokitnika, który zawiera duże ilości niezbędnej witaminy C. Poza tym sok z rokitnika dostarcza wielu innych ważnych witamin i minerałów, a także przeciwutleniaczy oraz cennych kwasów tłuszczowych. Dlatego jak najbardziej warto włączyć sok z rokitnika do swojej diety. Z jego dodatkiem można komponować różne zdrowotne i upiększające koktajle. Jedynie co, to nie należy przesadzać z jego dawkowaniem, bo możemy sobie zaszkodzić i nabawić się niechcianych dolegliwości.

Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)
Bibliografia
  1. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/sea-buckthorn-uses-and-risks#1; 2020-07-09;
  2. https://selfhacked.com/blog/sea-buckthorn-benefits/; 2020-07-10;
  3. https://www.science.gov/topicpages/s/sea+buckthorn+juice; 2020-07-10;
  4. https://www.healwithfood.org/health-benefits/sea-buckthorn-berry-juice.php; 2020-07-10;
  5. https://www.biosashbusiness.com/site/Sea_Buckthorn.aspx; 2020-07-10;
4.6/5 - (7 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments