Zupa fasolowa - właściwości i skład. Przepis na zupę fasolową

W okresie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po treściwe i rozgrzewające potrawy. Nic w tym dziwnego, gdyż pogoda za oknem nie rozpieszcza. Jednym z takich dań jest zupa fasolowa, która jest nie tylko sycąca, rozgrzewająca aromatyczna i pyszna, ale przede wszystkim dostarcza wielu cennych składników mineralnych, których brakuje nam właśnie w tym okresie. Co warto wiedzieć o zupie fasolowej?



Zupa fasolowa jest sycąca, rozgrzewająca aromatyczna i pyszna, fot. shutterstockZupa fasolowa jest sycąca, rozgrzewająca aromatyczna i pyszna, fot. shutterstock
  1. Zupa fasolowa – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne zupy fasolowej
  3. Zupa fasolowa w kuchni
  4. Zupa fasolowa – czy dla każdego?
  5. Czy warto jeść zupę fasolową?

Zupa fasolowa – co to takiego?

Zupa fasolowa, zwana również fasolówką, to zupa na bazie fasoli, z dodatkiem wybranego mięsa (kiełbasa, boczek, żeberka), warzywami (ziemniaki, cebula, czosnek, włoszczyzna) oraz aromatycznych przypraw (majeranek, liść laurowy, cynamon). Można dodać do niej inne produkty (np. soczewicę, curry, pomidory, bataty), które sprawią, że nasza zupa będzie bardziej orientalna. To świetny posiłek w okresie jesienno-zimowym, ponieważ zupa fasolowa rozgrzewa, dodaje energii, jest bardzo pożywna oraz dostarcza cennych składników mineralnych.

Do przygotowania zupy fasolowej zazwyczaj wykorzystuje się fasolę typu „Jaś”, która jest sucha i trzeba ją wcześniej namoczyć. Na przełomie lata i jesieni można użyć świeżej fasoli szparagowej, której nie trzeba wcześniej moczyć. Jeśli nie mamy czasu i chcemy na szybko przygotować zupę fasolową, można dodać strączków z puszki.

Właściwości prozdrowotne zupy fasolowej

Podstawowym składnikiem zupy fasolowej jest właśnie fasola. To znakomite źródło białka roślinnego, które stanowi doskonały zamiennik mięsa w diecie wegetarian. Strączki te zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B, witaminę C i E (nazywana witaminą młodości - spowalnia procesy starzenia się skóry i uelastycznia ją), oraz szalenie ważny dla naszego organizmu wapń i fosfor (odpowiada on za zdrowe i mocne kości oraz zęby; dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego). Nasiona fasoli maja korzystny wpływ na cholesterol - zmniejszają poziom "złego" (LDL) i podwyższają stężenie "dobrego" (HDL). Strączki te obniżają także ciśnienie krwi. W tym cennym warzywie można też znaleźć lekkostrawną skrobię oraz substancje, które zatrzymują rozrost tkanek nowotworowych. Natomiast zawarty w niej błonnik pomaga usunąć nadmiary cholesterolu z organizmu.

Majeranek, który również jest istotnym składnikiem zupy fasolowej, zawiera on dużo cynku, manganu (odpowiada także za mocne kości oraz wywiera duży wpływ na poziom libido i sprawność seksualną), tanin i flawonoidów. Jest bogaty w witaminę A (jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i może zapobiegać rozwojowi nowotworów oraz poprawia wygląd skóry) i C, sole mineralne i fitoncydy. Młode pędy zawierają duże ilości karotenu i rutyny. Wśród składników antyoksydacyjnych majeranku możemy wyróżnić: karwakrol, eugenol, fenol, kwas askorbinowy, kwas ursolowy.

W składzie włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) znajdziemy takie składniki odżywcze jak witamina C, A i K (aktywuje białka niezbędne do wzrostu i rozwoju kości, jest bardzo ważna dla utrzymania wysokiej gęstości mineralnej kości i zapobiega rozwojowi osteoporozy w późniejszym wieku), wapń, magnez (decyduje o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego), potas (zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu), żelazo, sód (dzięki niemu serce może sprawnie pracować, a ciśnienie krwi jest na odpowiednim poziomie).

Z kolei boczek zawiera cynk (określa strukturę niektórych białek, obniża poziom cholesterolu, ma wpływ na przyswajalność niektórych witamin, dba o prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych), wapń, żelazo (wytwarza hemoglobinę i korzystnie wpływa na odporność), potas, fosfor, witaminy B1, B2 (wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w metabolizmie neuroprzekaźników, jak serotonina i dopamina, dzięki czemu przeciwdziała depresji), witaminy B6, B12 (koi nerwy,  podnosi odporność na stres, zapobiega anemii i poprawia apetyt, ponadto może zmniejszyć ryzyko wystąpienia Alzheimera, nowotworów i chorób psychicznych) oraz kwas foliowy.
Do przygotowania zupy fasolowej zazwyczaj wykorzystuje się fasolę typu „Jaś”, fot. shutterstock
Na podstawie: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bean_soups

Zupa fasolowa w kuchni

Zupę fasolową z mięsem

Skłaniki:
  • 250 g białej fasoli (może być drobna lub duża typu „Jaś”)
  • 2-3 plastry boczku
  • kawałek dobrej jakości wiejskiej kiełbasy
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Fasolę moczymy w zimnej, ale przegotowanej wcześniej wodzie i pozostawiamy na minimum 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Namoczoną fasolę gotujemy około godziny w wodzie, w której się wcześniej moczyła. Dzięki temu zachowamy wszystkie właściwości odżywcze z wypłukanej fasoli. Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy mięso na odrobinie oleju, a po chwili dodajemy cebulę. Na sam koniec dorzucamy majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili odstawiamy na bok. Obieramy ziemniaki i włoszczyznę. Ziemniaki kroimy w kostkę, a włoszczyznę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiedy fasola będzie już odpowiednio miękka, dodajemy warzywa i dolewamy wodę, by uzyskać ok. 2,5 l zupy. Po 20 minutach dorzucamy podsmażoną kiełbasę z cebulą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość zagotowujemy, po czym odstawiamy na ok. 15 minut, by smaki się przegryzły. Zupę fasolową możemy serwować ze świeżym chlebem lub chrupiącymi grzankami.
Wegańską zupę fasolową

Składniki:

Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewamy zimna wodę i dodajemy do niej przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, szczyptę soli, pieprz). Marchew, seler oraz pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do garnka. Pora kroimy w półplasterki i również dodajemy do zupy. Czosnek obieramy i dodajemy w całości. Cebulę obieramy i przypalamy nad ogniem, dodajemy do zupy. Wszystkie warzywa gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Fasolę odsączamy z zalewy, przepłukujemy zimna wodą i dorzucamy do garnka. Zupę gotujemy przez kolejne 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Powinniśmy ją włączyć do naszego jadłospisu w okresie jesienno-zimowym, fot. shutterstock

Zupa fasolowa – czy dla każdego?

Trzeba pamiętać, że fasola, cebula i czosnek zaliczają się ciężkostrawnych produktów. Zdecydowanie lepiej nie podawać jej kobietom w ciąży, karmiącym piersią, małym dzieciom oraz osobom, które borykają się z problemami układu pokarmowego, np. z zaparciami – może wywołać niestrawność i silne wzdęcia.

Lepiej też zrezygnować z kupowania fasoli w puszce. Wszystko ze względu na pokrycie wewnętrznych ścianek puszek bisfenolem, który ma podobną budowę do estrogenu, to to z kolei może zaburzać prawidłową pracę układu hormonalnego.

Czy warto jeść zupę fasolową?

Jeśli nie mamy problemów z układem pokarmowym, to jak najbardziej powinniśmy włączyć zupę fasolową do naszego jadłospisu. Tym bardziej w okresie jesienno-zimowym, kiedy niskie temperatury dają się we znaki. Zupa fasolowa jest nie tylko rozgrzewająca, sycąca, pyszna, ale przede wszystkim zdrowa.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://www.polishyourkitchen.com/polishrecipes/polish-bean-soup-zupa-fasolowa/”; data dostępu: 2020-02-24
  2. “https://healthyeating.sfgate.com/bean-soup-healthy-meals-6910.html”; data dostępu: 2020-02-24
  3. “https://www.medicalnewstoday.com/articles/320192”; data dostępu: 2020-02-24
  4. “https://www.onelovelylife.com/slow-cooker-vegetable-bean-soup-gf-df-v/”; data dostępu: 2020-02-24
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy