Dieta rozdzielna (dieta niełączenia) – opis i zasady. Jadłospis w diecie rozdzielnej
Idea odpowiedniego łączenia pokarmów, czyli spożywania konkretnych produktów w ściśle określonych kombinacjach, istnieje już od dawna. Na początku XX wieku wysunięto teorię, że różne rodzaje jedzenia powodują nadmierny kwaśny stan organizmu, jeśli są spożywane w tym samym czasie. Podzielono wtedy żywność na trzy konkretne grupy. Tak zwana dieta rozdzielna (dieta niełączenia) ma wielu entuzjastów, którzy twierdzą, że taki sposób odżywiania wysmukla sylwetkę i pozwala skutecznie zrzucić wagę, a także korzystnie działa na układ trawienny. Wystarczy nauczyć się kilku podstawowych zasad, które nie są trudne i łatwo się do nich przyzwyczaić, choć na początku mogą sprawiać trochę trudności.
Dieta rozdzielna (dieta niełączenia) – co to jest?
Dieta niełączenia polega – tak jak wskazuje jej nazwa – na niemieszaniu pewnych makroskładników odżywczych, a więc białek, węglowodanów i tłuszczów, w jednym posiłku. Teoria, za którą stoi ten coraz popularniejszy sposób odżywiania, głosi, że wspólne spożywanie pewnych pokarmów zakłóca trawienie. Według entuzjastów tej diety, żołądek trawi te grupy pokarmów w innym czasie, a także używane są do tego zupełnie inne enzymy trawienne. Ten dysonans powoduje, że w jelitach wytwarza się swego rodzaju rywalizacja, która powoduje gnicie spożywanego jedzenia w organizmie, co z kolei jest przyczyną powstawania szkodliwych toksyn, a także powoduje różne problemy trawienne i zdrowotne. Co więcej, kiedy łączymy różne grupy żywności w jednym posiłku, zawarte w nim składniki nie są dobrze przez organizm wykorzystywane.
Zasady diety rozdzielnej
W diecie rozdzielnej, produkty dzieli się na trzy podstawowe grupy – białka, węglowodany i grupę neutralną. Zasady są dość proste – nie łączy się w jednym posiłku białek i węglowodanów, ale zarówno białka, jak i węglowodany, można łączyć z grupą neutralną. Zasady te dotyczą nie tylko konkretnej potrawy, ale i całego posiłku, nie można więc zjeść jednego dania z węglowodanów, a zaraz później takiego składającego się głównie z białka. Musi je dzielić odpowiednia przerwa.
Do poszczególnych grup należą oczywiście konkretne produkty, których przykłady prezentujemy poniżej.
BIAŁKA |
---|
sery (wszystkie odmiany), jajka (całe jajka i samo białko), ryby (dotyczy wszystkich gatunków ryb, skorupiaków i owoców morza), mięso (wszystkie rodzaje mięs, w tym drób czy podroby), mleko (i niektóre przetwory mleczne), soja (a także jego odmiany, np. mleko sojowe, tofu, makaron sojowy i inne), niektóre owoce (jagodowe – oprócz czarnych jagód, owoce pestkowe i cytrusowe, z wyjątkiem świeżych fig, daktyli i bananów), napoje (takie jak soki owocowe, warzywne, herbaty owocowe, białe i czerwone wino, szampan) |
WĘGLOWODANY |
---|
zboża (czyli żyto, jęczmień, pszenica, owies, proso, orkisz, ryż, pęczak, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza manna, kuskus, kukurydza), produkty zbożowe (a więc mąki, chleby, płatki zbożowe, otręby, a także inne wyroby piekarnicze), wszelkie makarony (za wyjątkiem makaronu sojowego, który zaliczany jest do białek), warzywa o dużej zawartości skrobi (ziemniaki, skorzonera, bataty), owoce (banany, świeże figi, daktyle, kasztany jadalne, suszone owoce – za wyjątkiem rodzynek, które są zaliczane do grupy neutralnej), słodziki i słodycze (zalicza się do nich także miód, cukier, melasa, syrop klonowy i wszystkie inne, wyrabiane z nich produkty), piwo |
PRODUKTY NEUTRALNE |
---|
warzywa (wszystkie surowe i gotowane warzywa liściaste, korzenne, bulwiaste, owocowe i kapustne, wszystkie rodzaje sałat, grzyby – ale za wyjątkiem ziemniaków, batatów, skorzonery, zaliczanych do węglowodanów), kiełki (świeże kiełki wszystkich warzyw, bez wyjątków), owoce (wszystkie świeże i mrożone, poza wyjątkami zaznaczonymi wcześniej, rodzynki), oliwki, zakwaszone przetwory mleczne (takie jak masło, kefiry, jogurty, słodka i kwaśna śmietana, a także bardzo tłuste sery, takie powyżej 45% tłuszczu), surowe ryby (np. w sushi), zioła (wszystkie świeże, ale także i suszone), nasiona, orzechy i pestki (także wszystkie świeże i suszone), tłuszcze roślinne (a więc oliwy i oleje), żółtka jajek, środki żelujące, świeże i suszone drożdże, przyprawy, musztarda, chrzan, whisky, gin |
W żadnej z tych grup nie zostały ujęte nasiona roślin strączkowych. Dzieje się tak dlatego, że te nasiona zawierają najczęściej mieszankę skrobi i białek, ale dominuje w nich skrobia (poza wymienioną wcześniej soją), co pozwala mieszać je zarówno z ziarnami, jak i warzywami.
Tak skomponowana dieta, według niektórych dietetyków oraz zwolenników tej metody, powoduje lepsze trawienie, szybką i naturalną utratę wagi (jej regulację na stałe), a także odciążenie jelit i żołądka, a przez co też dodanie energii.

Efekty diety rozdzielnej
Dieta rodzielna bywa nazywana także dietą rozdzielną lub dietą Hay, od nazwiska Williama Howarda Haya, który ją opracował i opisał. W swojej pracy doszedł do wniosku, że narządy trawienne człowieka muszą wytwarzać i uwalniać różne płyny trawienne oraz enzymy, by w tym samym czasie rozkładać białka zwierzęce i nabiał (które są trawione w kwaśnym środowisku) oraz skrobię (które są trawione w środowisku zasadowym). Według niego ten proces obciąża narządy, spowalnia trawienie i prowadzi m.in. do zmęczenia i ospałości. Z efektów diety rozdzielnej korzystał podobno nawet Henry Ford, znany potentat motoryzacyjny.
Dieta bogata w owoce i warzywa wiąże się zawsze z wieloma korzyściami zdrowotnymi, a także ze zwiększoną energią, lepszym samopoczuciem, poprawą wyników badań, zwiększeniem ilości mikro i makroelementów w organizmie. Przyczynia się także do zmniejszenia masy tłuszczowej i zwiększenia masy kostnej. Dieta niełączenia, oparta na pełnowartościowych składnikach, może z pewnością wyrządzić niewiele szkód.
Czy dieta rozdzielna to zdrowy i skuteczny sposób na odchudzanie?
Niektóre badania wskazują, że rozdzielny sposób odżywiania może być skutecznym i potężnym narzędziem do odchudzania, ale, co ciekawe, nie z powodu enzymów trawiennych. Naukowcy odkryli, że bardziej monotonne posiłki, czyli np. składające się z samych białek lub owoców powodują, że spożywa się ich nawet do 35% mniej! Może to być przyczyna – lub jedna z przyczyn – satysfakcjonujących efektów odchudzania. Należy jednak uważać na nudę i monotonię, która wkrada się czasem w posiłki, pomimo potencjalnych korzyści odchudzających. Zbyt wiele ograniczeń może wywołać skutek odwrotny do zamierzonego. Dieta musi pozostać zróżnicowana, by nie doprowadzić się do niedoborów witamin i minerałów i by nie spowolnić metabolizmu.
Dieta rozdzielna – jadłospis na 5 dni
Wbrew pozorom, dieta niełączenia nie musi być trudna ani skomplikowana, a podział na poszczególne grupy jest logiczny i łatwy do zapamiętania. Poniżej przedstawiamy przykładowy, zdrowy jadłospis na pięć dni.
Dzień 1
Śniadanie: Sałatka z awokado i pomidorów z pestkami dyni i słonecznika
Obiad: Burger fasolowo-warzywny (bez bułki, podany np. z pieczonymi warzywami)
Kolacja: Pasztet warzywny podany z ogórkami kiszonymi
Dzień 2
Śniadanie: Kanapka z grillowanymi warzywami i oliwą
Obiad: Potrawka z ciecierzycy na mleku kokosowym, z kolendrą
Kolacja: Zupa ze szpinaku, kalafiora i ziemniaków
Dzień 3
Śniadanie: Owsianka z cynamonem, orzechami i owocami (np. prażonymi lub świeżymi)
Obiad: Placuszki marchewkowo-pietruszkowe z jogurtem i z ziołami
Kolacja: Hummus z warzywami
Dzień 4
Śniadanie: Jajka sadzone, podane ze świeżymi warzywami
Obiad: Dhal z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym
Kolacja: Bułka (np. orkiszowa) z pesto z pietruszki lub bazylii i pomidorem
Dzień 5
Śniadanie: Kuskus z pomarańczą i migdałami
Obiad: Kotlet z warzywami (bez ziemniaków)
Kolacja: Pieczone bataty z ciecierzycą i granatem



Dieta rozdzielna – wady i wątpliwości
Niestety, nie wszyscy wierzą w skuteczność tego sposobu odżywiania, ponieważ tak naprawdę istnieje bardzo niewiele produktów spożywczych, które składają się wyłącznie z jednego składnika odżywczego; najczęściej pokarmy są połączeniem węglowodanów, białka i tłuszczów, ale w różnych proporcjach. Można więc powiedzieć, że łączenie pokarmów jest w pewnym sensie niemożliwe.
Entuzjaści tej diety uważają jednak, że nie należy popadać w przesadę – np. do warzywnego pasztetu można dodać jajko, ale nie należy już jeść tradycyjnego schabowego z ziemniakami (za to można z surówką!). Wszystko jest kwestią odpowiednich proporcji. Niestety nie ma naukowych dowodów na to, że niełączenie konkretnych pokarmów przynosi jakiekolwiek korzyści, niemniej jest to dieta oparta na zrównoważonych zasadach, warzywach i owocach, można więc jej działanie wypróbować i samodzielnie ocenić jej wpływ na zdrowie i wagę.
- “https://www.infofit.ca/food-combining-work-hay-diet/”; data dostępu: 2021-03-01;
- “https://www.firstforwomen.com/posts/diet/dissociated-diet-hay-diet-plan-155876”; data dostępu: 2021-03-01;
- “https://www.synergy-health.co.uk/body-and-diet/the-hay-diet/”; data dostępu: 2021-03-01;
- “https://dietsinreview.com/diets/hay-diet/”; data dostępu: 2021-03-01;
- “https://www.health.com/nutrition/food-combining”; data dostępu: 2021-03-01;
- “https://www.healthline.com/nutrition/food-combining#TOC_TITLE_HDR_2”; data dostępu: 2021-03-01;
- Agnieszka Maciąg; “Smak szczęścia”; wyd. Otwarte, Kraków 2015.;;
- Agnieszka Maciąg; “Smak zdrowia”; wyd. Otwarte, Kraków 2017;;







Nareszcie odrobina prawdy o naszym żywieniu. Dietę rozłaczną stosowali kilka lat temu Słowianie i byli zdrowi jak tury.
Kilka lat temu? Jakim cudem Słowianin miał się orientować w dokładnych składach poszczególnych składników jedzenia?
Bardzo ciekawy artykuł! Nie słyszałam wcześniej o tej diecie.
Nie lubię gotować, poszłam na łatwiznę i zamawiam dietę pudełkową z cateringu blue. Dzięki niej schudłam 4 kilogramy, mam dobre i różnorodne jedzenie. Nie tracę czasu na stanie przy garach, a wiadomo gotowanie zdrowych posiłków zajmuje go trochę więcej.