Musli ‒ właściwości, skład i rodzaje musli
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pierwsze danie powinno być pożywne, zdrowe i smaczne. Doskonałym pomysłem na takie śniadanie jest musli, które charakteryzuje się dużą zawartością składników odżywczych i mineralnych. Poza tym jest pyszne i w odróżnieniu do innych śniadaniowych propozycji nie jest produktem przetworzonym. Co warto wiedzieć o musli? Jak skomponować własne musli?
Musli – co to takiego?
Musli to pełnowartościowy i zdrowy posiłek. To swoista mieszanka płatków zbożowych (np. płatki orkiszowe, żytnie, owsiane, otręby kukurydziane i zarodki pszenne), orzechów (np. włoskie, nerkowce, migdały), pestek (np. dyni, słonecznika, sezamu) oraz suszonych owoców (np. morele, śliwki, daktyle, żurawina) lub świeżych owoców (np. jabłka, banany, kiwi, pomarańcze, truskawki) podawanych z nabiałem (np. jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką). Jeśli chcemy nieco dosłodzić nasze śniadanie, możemy dodać łyżkę miodu, syropu klonowego albo płatki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao. Musli jada się zazwyczaj na śniadanie, ponieważ stanowi sycący i pełnowartościowy posiłek. Niewątpliwą zaletą musli jest fakt, że sami możemy skomponować pyszne i zdrowe śniadanie z ulubionych składników.
Musli pochodzi ze Szwajcarii. Na przełomie XIX i XX wieku dr Maximillian Bircher-Benner – lekarz i dietetyk – zauważył pozytywny wpływ codziennego menu alpejskich pasterzy, którzy żywili się ususzonymi płatkami zbożowymi zmieszanymi z owocami i mlekiem. Szwajcarski medyk prowadził swoją klinikę uzdrowiskową, w której postanowił wykorzystać prozdrowotne działanie musli w leczeniu swoich pacjentów. Mieszanka zbóż i owoców wraz z przebywaniem na świeżym powietrzu były podstawowym elementem terapii pacjentów borykających się z chorobami cywilizacyjnymi. Co ciekawe, Bircher-Benner nie prowadził nigdy żadnych badań, a swoje wnioski wysnuwał jedynie na podstawie obserwacji.
W dzisiejszych czasach musli to symbol zdrowego odżywiania. Popularność tego posiłku jest wyrazem nowoczesnego i naturalnego podejścia do kwestii dbania o siebie i swojego zdrowia. Obok czekolady, musli to najbardziej znany kulinarny wynalazek pochodzący ze Szwajcarii. Co ciekawe, wielu Szwajcarów wcale nie jada musli na śniadanie, a na kolację.

Właściwości prozdrowotne musli
Musli powstaje z surowych ziaren zbóż, które poddawane są procesowi prasowania. Dzięki temu zachowują swoje naturalne składniki odżywcze i nie są w żadnym stopniu przetworzone. Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Poza tym charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu nie podnoszą cukru we krwi. Płatki musli różnią się nie tylko smakiem, ale w zależności wykazują różne zalety i działanie. Kukurydziane bogate są w magnez, żelazo i witaminę E. Idealnie nadają się dla dzieci. Jęczmienne zawierają małe ilości białka, ale są bardzo dobrym źródłem soli mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, żelaza i magnezu oraz witaminy D. Żytnie regulują przemianę materii i szczególnie polecane są osobom dbającym o linię. Bogate w witaminę PP, a także w żelazo, magnez, potas, fluor i wapń. Owsiane zwierają dużo białka i tłuszczy, a więc najbardziej kaloryczne. Nie oznacza to, że są złe. Owies dodaje energii oraz zawiera magnez, potas, fosfor i witaminę B1, które regulują metabolizm. Doskonałe dla osób pracujących fizycznie i zmęczonych.
Owoce nie tylko zawierają wiele cennych substancji odżywczych, ale przede wszystkim nadają smaku naszemu posiłkowi. Częściej dodajemy świeże owoce, ale również te suszone podniosą wartość odżywczą naszego musli, ponieważ dostarczą duże ilości błonnika i żelaza.
W musli znajduje się wiele różnych kompozycji bakali, orzechów i pestek, więc możemy wybrać te, które lubimy najbardziej albo te, na które akurat mamy ochotę. Większość z nich jest dobrym źródłem nienasyconych tłuszczów oraz witamin, między innymi witaminy B3 i witaminy E. Oprócz tego zawierają także korzystne dla pracy mózgu oraz serca kwasy tłuszczowe omega-3. Taka kompozycja zdrowych dodatków ochroni nasz organizm przed nowotworami i procesem starzenia się ze względu na zawarte w orzechach i zbożach antyoksydanty. Nasiona zawarte w musli zmniejszają także uczucie głodu, co szczególnie ważne jest dla osób dbających o sylwetkę. Dodatek mleka, jogurtu naturalnego lub innego nabiału sprawi, że dostarczymy naszemu organizmowi białka, wapnia oraz witaminy D.

Najlepsze i najzdrowsze dodatki do musli
Największym plusem musli jest to, że dowolnie możemy komponować własną mieszankę, łącząc płatki zbóż z posiekanymi orzechami, pestkami i owocami. Zbilansowana kompozycja zbóż i owoców dostarcza sporej dawki energii. Jakie dodatki wybrać, by móc cieszyć się pełnowartościowym, sycącym i pysznym musli? Oto kilka propozycji:
- Rodzynki bogate są w witaminy z grupy B, które usprawniają procesy metaboliczne układu nerwowego, natomiast zawartość potasu sprawia, że obniżają ciśnienie krwi.
- Suszone śliwki mają korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, regulują trawienie, zapobiegają chorobie wieńcowej i powstawaniu nowotworów.
- Daktyle zawierają dużo cukrów, białka, karotenu, a także witaminy E i z grupy B, wapnia, żelaza i fosforu. Pomagają walczyć z zaparciami.
- Figi działają przeczyszczająco przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo.
- Banany mają kojący wpływ na żołądek, szczególnie w przypadku występowania niestrawności. Dodatkowo chronią ścianę żołądka przed szkodliwym wpływem kwasu i zapobiegają powstawaniu wrzodów.
- Jabłka zawierają duże ilości błonnika, który daje poczucie sytości, nie drażni jelit, wiąże tłuszcze oraz usuwa toksyny z organizmu.
- Migdały to bogactwo błonnika, fosforu, magnezu, witaminy A oraz E.
- Orzechy to nieocenione źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu linolowego i kwasu linolenowego. Są też bogate w fosfor, magnez i witaminę E. Mają korzystny wpływ na pracę mózgu, poprawiają pamięć i samopoczucie, kiedy jesteśmy zmęczeni.
- Siemię lniane to najskuteczniejszy naturalny lek w zwalczaniu chorób żołądka, poprawia także zdolność koncentracji. Ponadto te malutkie ziarenka są skarbnicą witaminy E, która stanowi naturalny przeciwutleniacz.
- Ziarna słonecznika zawierają mało węglowodanów, ale za to całe mnóstwo żelaza, magnezu i witamin grupy B. Są dobre dla prawidłowego funkcjonowania serca.
Jak wybrać dobre musli?
Najlepsze musli będzie wtedy, gdy samodzielnie je przygotujemy z naturalnych i świeżych składników. Unikniemy wtedy całej masy zbędnych dodatków i ulepszaczy. Wybierając gotową mieszankę musli w sklepie, koniecznie trzeba przeanalizować jej skład. Zazwyczaj producenci płatków z owocami dodają sztuczne konserwanty, cukier, aromaty i barwniki. Pełnowartościowe musli nie może zawierać dużo kalorii (więcej niż 400), cukru (czekoladowe płatki lepiej zastąpić otrębami), ani tłuszczu.

Musli w kuchni
Przepis na oryginalne musli dra Bircher-Bennera
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 1 starte jabłko
- 25 g różnych ziaren lub orzechów (pestek słonecznika, dyni, lnu, sezamu, płatków migdałowych)
- 6 łyżek stołowych naturalnego soku jabłkowego
- odrobina mleka krowiego
- 1 jogurt naturalny
Przygotowanie:
Płatki owsiane moczymy przez całą noc w soku jabłkowym. Rano dodajemy resztę składników i mieszamy. Możemy posłodzić miodem.
Przepis na domowe musli czekoladowe
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki dowolnych orzechów i nasion (orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, nerkowce, pestki słonecznika, pestki dyni)
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 200 ml syropu klonowego lub z agawy
- 1 gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao
- kilka łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Płatki owsiane, pestki i orzechy łączymy ze sobą. Trzeba pamiętać, aby drobno posiekać orzechy. Dodajemy kakao, cynamon, olej oraz syrop z agawy lub klonowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Co jakiś czas trzeba je przemieszać. Studzimy, a gdy będzie całkowicie zimne, dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Takie domowe musli możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez około dwa tygodnie.
Przepis na domowe musli z miodem
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cynamonu
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki orzechów laskowych
- ½ szklanki migdałów
- 1 szklanka miodu
- garść suszonej żurawiny
- garść suszonej moreli
Przygotowanie:
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Posypujemy papier cynamonem i cukrem waniliowym. Orzechy i migdały drobno siekamy. Następnie na blaszkę wykładamy resztę składników i porządnie mieszamy. Na sam koniec polewamy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Studzimy, przechowujemy w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.
Czy warto jeść musli?
Dla niektórych osób musli to podstawa każdego śniadania. Trudno się dziwić, bo kompozycja płatków zbożowych, owoców, orzechów i nabiału jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim to potężna dawka zdrowia. Najlepiej jest samodzielnie skomponować musli ze świeżych i naturalnych składników, które najbardziej lubimy. Jeśli decydujemy się na zakup gotowej mieszanki, musimy prześledzić skład na opakowaniu. Odpowiednio dobrana mieszanka oraz dodatki do niej skutecznie wpłyną na kurację odchudzającą oraz zadbają o kondycje naszego organizmu.
- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/muesli-benefits#8; 2020-07-08;
- https://www.bobsredmill.com/blog/recipes/what-is-muesli/; 2020-07-08;
- https://www.evokefoods.com/history-of-muesli/; 2020-07-08;
- https://www.theseasonedmom.com/clean-eating-breakfast-snack-muesli/; 2020-07-08;
- https://leitesculinaria.com/95123/recipes-homemade-muesli.html; 2020-07-08;
- https://www.eatthismuch.com/food/nutrition/muesli,5687/; 2020-07-08;








