Dieta antyrakowa – opis i zasady. Jadłospis w diecie antyrakowej
Ekologia.pl Kobieta Diety Dieta antyrakowa ‒ opis i zasady. Jadłospis w diecie antyrakowej

Dieta antyrakowa ‒ opis i zasady. Jadłospis w diecie antyrakowej

Skażenie środowiska, przetworzona żywność, stosowanie pestycydów na szeroką skalę i niezdrowa, uboga w składniki odżywcze dieta to czynniki, które powodują, że w XXI wieku ilość zachorowań na nowotwory stale rośnie. Z tego powodu, należy nie tylko kontrolować jakość żywności, która ląduje na naszym talerzu. Warto jest także w taki sposób komponować swój codzienny jadłospis, żeby zawierał produkty zwalczające bezpośrednio przyczyny powstawania nowotworów. Zbawienna dla naszego zdrowia w tych trudnych czasach może się okazać specjalna żywność antyrakowa!

fot. dreamstime

fot. dreamstime
Spis treści


Mimo że oficjalne stanowisko medycyny konwencjonalnej i dietetyki głosi, że sposób odżywiania się nie wpływa znacząco na nasz stan zdrowia, a, zgodnie z powszechnie panującym przekonaniem, jeść można wszystko, byle z umiarem, liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że aż 1/3 przypadków raka jest spowodowana niewłaściwymi nawykami żywieniowymi!

Śmiertelne statystyki
1/3 przypadków raka jest spowodowana niewłaściwymi nawykami żywieniowymi! Co gorsza, na podstawie statystyk z USA, można założyć, że w najbliższej przyszłości u 44% mężczyzn i 39% kobiet zdiagnozuje się chorobę nowotworową.

Co gorsza, na podstawie statystyk z USA, można założyć, że w najbliższej przyszłości u 44% mężczyzn i 39% kobiet zdiagnozuje się chorobę nowotworową. Na szczęście – istnieją diety profilaktyczne – które zapobiegają rozwojowi carcinoma. Światowy Fundusz Badań nad Rakiem w raporcie, który został opublikowany w 2003 roku podkreśla, że aż 40% przypadków zachorowań na raka można zapobiec poprzez właściwe odżywianie się i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Jadłospis antynowotworowy

Ogólnie biorąc, dieta zabójcza dla nowotworów powinna zawierać jak najmniej tłuszczów trans, cukru i soli. Zamiast tego na naszym talerzu miałyby się pojawiać dania bogate w witaminy A, C i E oraz pierwiastki, takie jak magnez i selen. Tego rodzaju składniki odżywcze aktywnie usuwają z naszego organizmu wolne rodniki i zapobiegają kancerogennemu działaniu niebezpiecznych dla zdrowia związków zawartych w produktach spożywczych. Cóż zatem mielibyśmy jeść?
Oto lista produktów, z których można zbudować silnie antyrakowy jadłospis:

A jak algi

W walce z rakiem wspierają nas glony. Umieszczenie w diecie suplementów z chlorelli i spiruliny znacznie wzmacnia naszą ochronę przed tą chorobą. Dzieje się tak za sprawą szczególnych właściwości alg. Potrafią one bowiem wiązać toksyny (np. metale ciężkie czy radioaktywne) i wyprowadzać je z organizmu, a także podnoszą naszą odporność, dzięki wspieraniu rozwoju zdrowej flory jelitowej.

A jak aloes

Aloes słynie ze swoich immunomodulujących i antyrakowych właściwości. Odpowiadają za nie polisacharydy, które znacząco wspierają nasz układ odpornościowy i niszczą komórki nowotworowe. Już w 1989 roku japońscy naukowcy znaleźli w miąższu aloesu aż 3 antyrakowe składniki, które są pomocne w terapii raka płuc, białaczki, mięsaków i wspomagają funkcjonowanie całego układu immunologicznego. Z kolei najnowsze badania wykazały, że zawarte w aloesie substancje potrafią aktywować makrofagi, które produkują tlenki azotu o ekstremalnie silnym potencjale antyrakowym! Z tego powodu warto jest włączyć do codziennej diety szklankę aloesowego soku

C jak czosnek

Czosnek kryje w sobie aż 200 aktywnych biologicznie składników, spośród których większość wykazuje działanie antyrakowe. Jego główka zawiera takie silne przeciwutleniacze, jak siarka, glutation i cysteina. Umieszczenie czosnku i innych warzyw cebulowych w diecie zapobiega formowaniu się guzów, a także powstrzymuje rozwój już istniejących mian nowotworowych. Tego rodzaju żywność podnosi także naszą odporność i stymuluje detoksykację wątroby. Co więcej, warzywo to kryje w sobie silny związek przeciwnowotworowy – enzym allinaza. Aby go uwolnić, wystarczy rozgnieść ząbek czosnku i pozostawić go na ok. 15 minut. Badania kliniczne przeprowadzone z ponad 3000 uczestnikami na przestrzeni siedmiu lat dowodzą, że regularne spożywanie allium zmniejsza ryzyko zachorowania na raka aż o 60%! Substancję tę, poza czosnkiem, znajdziemy również w cebuli i rzodkiewce.

Grzyby reishi. W Japonii grzyb reishi został oficjalnie uznany za środek wspomagający leczenie nowotworów! By frankenstoen from Portland, Oregon (reishi mushrooms) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

G jak grzyby

Mimo że grzyby powszechnie nie są uważane za jedzenie prozdrowotne, ich specjalne gatunki zawierają mnóstwo aktywnych biologicznie substancji – również takich, które działają przeciwnowotworowo. Do owych związków należą polisacharydy, alkaloidy, tokoferole, polifenole, flawonoidy, karotenoidy, foliany, enzymy, kwas askorbinowy i kwasy organiczne. Naukowo udowodniono, że regularne przyjmowanie określonych dawek suplementów z grzybów witalnych, takich jak reishi, maitake i shiitake skutecznie chroni nas przed namnażaniem się komórek nowotworowych i wzrostem guza. Substancje zawarte w reishi zwiększają poziom antyutleniaczy w osoczu krwi oraz podnoszą odporność organizmu na działanie wolnych rodników. Co ciekawe, w Japonii grzyb reishi został oficjalnie uznany za środek wspomagający leczenie nowotworów! Aby poznać jego niesamowite właściwości, warto sięgnąć po książkę „Tajemniczy grzyb Reishi” Kosala Matsumoto. Autor opisuje w niej przypadki całkowitego ustąpienia nowotworu przy pomocy terapii tym niezwykłym grzybem!

K jak kapusta

Badania naukowe dowodzą, że warzywa kapustne (brokuły, kalafior, jarmuż, brukselka, kalarepa i kapusta) mają zdolność wyłapywania wolnych rodników i hamowania wzrostu zmienionych patologicznie komórek rakowych. Najważniejsze prozdrowotne składniki zawarte w ich liściach to magnez, potas, siarka, witamina C, kwas foliowy, chlorofil i karotenoidy. Umieszczenie tych warzyw w codziennej diecie zapobiega zwłaszcza rozwojowi nowotworu piersi, macicy, płuc, okrężnicy i wątroby. Z tego powodu miseczka warzyw kapustnych powinna być naszym niezbędnym dodatkiem do obiadu.

K jak karotenoidy

Warzywa i owoce o zabarwieniu pomarańczowym, czerwonym, żółtym i zielonym są bogate w karotenoidy, czyli silne przeciwutleniacze. Marchew, dynia, cukinia, bataty, morele czy buraki powinny jak najczęściej królować na naszym talerzu. Zawarta w nich witamina A i likopen ograniczają wzrost różnych rodzajów nowotworu, również złośliwych, takich jak glejak. Co więcej, rośliny te zawierają związki, które wspierają rozwój komórek układu odpornościowego i stymulują ich zdolność do niszczenia komórek rakowych!

K jak konopie

Konopie siewne to jedno z najbogatszych na świecie źródeł kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Olej z ich nasion kryje w sobie aż 80% niezbędnych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu konopie stanowią ewenement w świecie roślin. NNKT usprawniają funkcjonowanie naszego organizmu za sprawą swoich antyutleniających i przeciwzapalnych właściwości – są one aktywne również na poziomie komórkowym. Substancje zawarte w konopi tworzą w organizmie środowisko niekorzystne dla rozwoju nowotworu, dzięki czemu skutecznie nas chronią przed tą chorobą.

Konopie siewne. By Chmee2 (Own work) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

K jak kurkuma

Amerykańska Fundacja Life Extension przeprowadziła intensywne badania dotyczące właściwości kurkumy i okazało się, że wykazuje ona silne działanie antyrakowe. Bylina ta jest środkiem przeciwzapalnym, zapobiega uszkodzeniom DNA, wspomaga naturalną śmierć komórek rakowych i zapobiega wzrostowi nowotworu. Aby zwiększyć moc jej działania, warto zmieszać ją z czarnym pieprzem, papryką i oliwą z oliwek.

W jak wodorosty

Warzywa morskie, takie jak kelp, dulse, arame, kombu i nori (sałata morska), stanowią jedne z najcenniejszych i najlepiej przyswajanych przez człowieka źródeł jodu. Pierwiastka tego nader często brakuje w naszej diecie, a okazuje się, że jego niedobory mogą podwyższać ryzyko pojawienia się zmian nowotworowych. Co więcej, wodorosty są również bogatym źródłem wapnia i potasu. Minerały te stoją na straży zasadowego środowiska w naszym organizmie, dzięki czemu blokują rozwój raka. Wodorosty, mimo ich egzotycznie brzmiących nazw, bez problemu znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. Występują w formie suszonej, prasowanej lub sproszkowanej. Można dodawać je do sałatek, zup, sosów, gotowanych warzyw lub kasz. Przed ugotowaniem wystarczy je namoczyć w wodzie i pokroić.

Produkty, które dodatkowo uzupełnią naszą dietę antyrakową: 

Jedzmy zdrowo i higienicznie

Aby wzmocnić naszą codzienną profilaktykę antyrakową powinniśmy pamiętać nie tylko o zdrowej diecie bogatej w warzywa i owoce z zaufanego źródła, kwasy tłuszczowe Omega, grzyby witalne, algi, czosnek i przyprawy. Warto jest dodatkowo na bieżąco sprawdzać skład żywności, unikać gotowych dań, stawiać na różnorodność diety, a także – dbać o prawidłową higienę spożywania. W dzisiejszych czasach bowiem nawet owoce i warzywa mogą być źródłem niebezpiecznych, kancerogennych substancji, które wchłaniają się do naszego układu pokarmowego. Wśród nich są azotyny, pestycydy, fungicydy i wiele innych chemikaliów. Z tego powodu warto jest zainwestować w żywność pochodzącą wyłącznie ze sprawdzonych upraw ekologicznych, a także dokładnie płukać i szczotkować przed spożyciem wszystkie produkty z warzywniaka.

Alicja Chrząszcz
Bibliografia
  1. A. Herzog, K. Christine, Dieta antyrakowa – smaczne żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych, 2010.;
  2. D. Khayat, Prawdziwa dieta antyrakowa, Kraków 2012.;
  3. K. Matsumoto, Tajemniczy grzyb Reishi, 1977.;
  4. www.cancer.gov [dostęp: 2017-01-09];
  5. www.dietalinea.eu [dostęp: 2017-01-09];
  6. www.ncbi.nlm.nih.gov [dostęp: 2017-01-09];
4.9/5 - (19 votes)
Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Żeby bardziej się uodpornić na choroby, zacząłem pić soki jako uzupełnienie codziennej diety. Piję soki z buraka, selera, marchewki i jabłka wg. porad https://www.terapiasokami.pl/rak-leczenie. Od tego czasu zdrowie mi się poprawiło oraz wygląd. Mam też więcej energii. Polecam pić soki samodzielnie wyciskane w wyciskarce wolnoobrotowej aby zachować witaminy i enzymy.

do tego warto pamiętać o wartościowych suplementach antyrakowych – jak Bee Pearl, oparty na pierzdze pszczelej. Polecam ten naturalny produkt.

Z tego, co wiem, bardzo dobrze działają te produkty, które mają naturalnie dużo antyoksydantów, na przykład sałata, w ogóle warzywa zielone. Udowodniono też profilaktyczne działanie kurkumy i odkąd się o tym dowiedziałam, zawsze sypię szczyptę do kanapki do pracy :) Duże znaczenie ma też powietrze, jakim oddychamy, ale mało kto może sobie pozwolić na przeprowadzkę w bieszczady na stałe. Ja dodatkowo piję soki z buraka (świeżo wytłaczane w ronicu, wolę robić to sama niż kupować z nieznanego źródła) i mam efekt taki, że prawie w ogóle nie choruję, nie przeziębiam się :-) Ale artykuł bardzo przydatny, dziękuję Autorowi/Autorce.

profilaktyka powinna opierać się na antyoksydantach w proporcji 80-20 czyli warzywa, warzywa, owoce, węglowodany i tłuszcze i będzie dobrze.można się również wspomagać naturalnymi wyciągami antyoksydacyjnymi np modrzewiem dahurskim, imbirem, kurkumą, czy żeń szeniem