Mamałyga – właściwości, skład i wykorzystanie mamałygi

Mamałyga to tradycyjna rumuńska potrawa, ciesząca się coraz większą popularnością nie tylko w kraju Vlada Draculi, ale i całej Europie. Prosta w przygotowaniu mamałyga jest niezwykle smaczna i przede wszystkim – bogata w witaminy i cenne składniki mineralne. Można ją przyrządzić na słodko i słono. Czym zatem jest tajemnicza mamałyga?



Podstawą tego dania jest kasza kukurydziana. Bogata jest ona w witaminy, wspomaga odchudzanie, zapobiega nowotworom, nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej Fot. Tim Knopf /Flickr CC[CC BY 2.0 ], Flickr.comPodstawą tego dania jest kasza kukurydziana. Bogata jest ona w witaminy, wspomaga odchudzanie, zapobiega nowotworom, nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej Fot. Tim Knopf /Flickr CC[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Mamałyga - skąd się wywodzi?

Podstawę tej narodowej potrawy jest mąka albo kasza kukurydziana. Mamałyga popularna jest także w krajach południowo-wschodniej Europy, zajadają się nią Węgrzy i Mołdawianie, znana również w kuchni bułgarskiej, ukraińskiej i Sasów siedmiogrodzkich (mieszkańcy zachodnich Niemiec oraz terenów dzisiejszej Belgii, Holandii i Luksemburga). W Polsce była potrawą kuchni galicyjskiej popularnej we Lwowie, a obecnie lubiana jest wśród rodzin pochodzących z Małopolski Wschodniej.

Dawniej mamałyga była podstawowym pokarmem pośród biedoty. Spożywano ją na śniadanie lub kolację jako główne danie, z kolei na obiad był dodatkiem. Aktualnie Węgrzy jedzą ją jako dodatek do paprykarzu z kurczaka (csirkepaprikás), Rumuni zaś z gołąbkami (sarmale). Jako samodzielne danie podaje się ją z serem owczym (bryndzą) albo krowim twarogiem (ze śmietaną). Mamałygę można także serwować w wersji słodkiej, doprawioną cukrem.

Mamałyga – właściwości odżywcze

Podstawą tego dania jest kasza kukurydziana. Ma ona wiele cennych właściwości 0 wspomaga odchudzanie, zapobiega nowotworom, nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej. Można ją formować w różne kształty i łączyć w dowolny sposób. Kaszka kukurydziana serwowana z mlekiem to doskonałe remedium na niemowlęce zaparcia. Kasza kukurydziana to bogate źródło białka, błonnika oraz betakarotenu. W związku z ogromną wartość odżywczą oraz tym, że jest łatwostrawna, szczególnie polecana jest osobom starszym.

Tak jak każda kasza, również ta w wersji kukurydzianej bogata jest w witaminy, minerały i mikroelementy. Można w niej znaleźć duże pokłady magnezu, który odpowiada za wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka. Jest to jeden z najważniejszych minerałów, który potrzebny jest w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Przede wszystkim dba o prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, poprawia trawienie, reguluje pracę tarczycy. niedokrwiennej choroby serca, arytmii, astmy i cukrzycy typu 2. Jego niedobór może źle skutkować na nasze zdrowie, powodując zawroty głowy, stany lękowe, drażliwość, bezsenność i depresję.


Mamałyga popularna jest także w krajach południowo-wschodniej Europy, zajadają się nią Węgrzy i Mołdawianie, znana również w kuchni bułgarskiej, ukraińskiej i Sasów siedmiogrodzkich. Kagor at the Ukrainian language Wikipedia [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy