Kuchnia tajska – historia, składniki i dania kuchni tajskiej

Bogactwo smaków i kolorów, pikantne i wyraziste przyprawy, słodkie nuty oraz niepowtarzalne receptury - to cechy charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Chociaż nie jest ona tak popularna jak kuchnia chińska czy japońskie sushi, to kuchnia tajska zyskuje coraz większą grupę zwolenników. Potrawy pochodzące z Tajlandii zaskakują swoją lekkością i oryginalnością, a miłośnicy orientalnych smaków znajdą w niej wszystko, czego poszukują. Co warto wiedzieć o kuchni tajskiej? Jakie są najpopularniejsze i najsmaczniejsze dania kuchni tajskiej?



Bogactwo smaków i kolorów, pikantne i wyraziste przyprawy - to cechy charakterystyczne dla kuchni tajskiej, fot. shutterstockBogactwo smaków i kolorów, pikantne i wyraziste przyprawy - to cechy charakterystyczne dla kuchni tajskiej, fot. shutterstock
  1. Historia kuchni tajskiej
  2. Typowe składniki kuchni tajskiej
  3. Najbardziej popularne dania kuchni tajskiej
  4. Kulturowe nawyki żywieniowe Tajów
  5. Czy kuchnia tajska jest zdrowa?
  6. Przepisy kuchni tajskiej
  7. Kuchnia tajska – tak czy nie?

Historia kuchni tajskiej

Wyjątkowość kuchni tajskiej wywodzi się z umiejętnego łączenia lokalnych i unikatowych składników z potrawami pochodzenia azjatyckiego i arabskiego. Pomimo tego, smak potraw kuchni tajskiej jest tak charakterystyczny, że nie można go pomylić z żadną inna kuchnią.

Kuchnia tajska bardzo dużo zawdzięcza kulinarnym wpływom swoich sąsiadów. W ogromnej mierze kształtowała się dzięki tradycjom pochodzącym z Kambodży, Laosu, Malezji, Birmy, Chin oraz Indii. Dużo potraw pochodzi właśnie z kuchni chińskiej – wiele receptur Tajowie otrzymali od ludu Teochew oraz ludności Hokkien, którzy przybyli na tereny Tajlandii kilka wieków wcześniej. Także od Chińczyków Tajowie nauczyli się przygotowywać dania w woku, sporządzać sos sojowy i taochiao oraz tofu, a także wyrabiania kilku rodzajów klusek. Natomiast kuchnia indonezyjska i perska zapoczątkowana została przez pierwszych handlarzy, a w późniejszych czasach przez osadników tego regionu, którzy w kuchni używali duże ilości suszonych przypraw takich jak żółte curry i massaman curry.

Na przełomie dziejów kuchnia tajska kształtowała się dzięki czterem głównym nurtom, które odpowiadają czterem rejonom Tajlandii. W każdym z nich królują inne tendencje, a w kucharze mieli dostęp do różnych składników, co z kolei prowadziło do przygotowywania zupełnie różnych potraw. Z czasem nurty te zaczęły się miksować a to, co powstało z tego połączenia do dzisiaj stanowi kwintesencję kuchni tajskiej. Na północy kraju potrawy są łagodniejsze, a w nich często znajduje się kapusta i wieprzowina. Mniej jest w niej natomiast owoców morza. Również tam uprawiano ryż, dlatego też stał się on integralną częścią potraw z tamtego regionu. Im bardziej na wschód kraju, tym dania są bardziej ciekawe. Można tam zjeść smażone owady, mrówki, koniki polne czy szarańcze, a nawet żaby podawane w pikantnym sosie. W tej części kraju jedzenie jest bardzo ostre. Na południu kraju podstawowym składnikiem jest kokos, a mleczko kokosowe jest ważnym i głównym składnikiem wielu dań. Popularne w tej części kraju są również świeże ryby i owoce morza, tj. kalmary, ośmiornice, krewetki, homary i inne.

Także Zachód miał swój wkład. W XVI wieku do wybrzeży Ayutthaya przybyli Portugalczycy z misją dyplomatyczną. Jedno z najpopularniejszych tajskich dań – Foi Thong – powstało z połączenia tajskiej potrawy Sangkhaya i portugalskiego Fios De Ovos. Do momentu przybycia Hiszpanów i Portugalczyków, Tajowie nie znali bakłażanów, ananasów, pomidorów, kukurydzy, orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca i dyni. Produkty te tak posmakowały mieszkańcom Tajlandii, że wprowadzili je do swojej kuchni na stałe. Jednak prawdziwa rewolucja w tajskich garnkach nastąpiła wtedy, gdy na przełomie XVI i XVII wieku sprowadzono w te rejony chilli. Dania stały się wtedy bardzo pikantne i pobudzały łaknienie.
Na podstawie: ://www.khaolakexplorer.com/thailand-guide/thai-cuisine/

Typowe składniki kuchni tajskiej

W kuchni tajskiej ogromną rolę odgrywa ryż - ma on wręcz znaczenie religijne, symbolizuje bogactwo, szczęście oraz zdrowie. Pojawia się tam w wielu różnych odmianach i pod wieloma postaciami. Tajowie ryż smażą, gotują na parze lub klasycznie, albo podają jako kleik. Najpopularniejszym gatunkiem ryżu jest khao, który jest ogólnodostępny i tani. Ma on z kolei mnóstwo odmian, jednak najszlachetniejszą jest khao hawm mali zwana ryżem jaśminowym, o pięknym zapachu i słodkawym smaku. Zazwyczaj ryż serwowany jest z wszelkimi sosami, jako składnik dania głównego albo jako dodatek znajdujący się na osobnym talerzu.

Podobnie makaron odgrywa dużą rolę w kuchni tajskiej. Może być zbożowy, ryżowy lub sojowy. Stanowi podstawowy składniki dań z warzywami, mięsem, owocami morza i aromatycznymi przyprawami. Najczęściej jest gotowany i podsmażany z sosem i innymi składnikami na patelni typu wok.

Słodkości tajskim daniom nadają mleczko kokosowe, cukier kokosowy, cynamon albo orzechy wodne. Ostry smak Tajowie otrzymują dodając do potraw curry, chili i czosnek. Dania tajskie słyną ze swojej ostrości, a to wszystko za sprawą paście curry – mieszance zielonych papryczek chili, czosnku, cebulek oraz przypraw: kolendry, pieprzu, trawy cytrynowej, kminu rzymskiemu i skórki z limonki. Innymi równie ważnymi przyprawami w Tajlandii są galangal, kardamon, imbir, tamaryndowiec, bakłażan, bazylia tajska i pędy bambusa.

Duże zastosowanie mają także owoce morza, a w szczególności skorupiaki jak krewetki czy homary. Potrawy często tworzone są z kurczaka, wieprzowiny oraz tofu, a większość z nich smaży się na oleju kokosowym.
Ryż jada się go palcami prawej ręki, formując niewielkich rozmiarów kulki do maczania w sosie, fot. shutterstock

Najbardziej popularne dania kuchni tajskiej

Dania kuchni tajskiej podsmażane są w woku i nazywają się pad thai. To potrawy, których bazę stanowi makaron z wieloma składnikami: warzywami, przyprawami i mięsem. Przepisów na pad thai jest tyle, ilu kucharzy przygotowujących to danie. Jednak najpopularniejszym pad thaiem jest makaron ryżowy smażony z rybą, cukrem, orzechami i sokiem z limonki. Pad thai jest tradycyjnym daniem tej kuchni.

W potrawach tajskich ogromne znaczenie mają sosy, które serwuje się do ryżu, makaronu, mięsa, ryb, owoców morza i sałatek. Jednym z nich jest aromatyczny, ostry i wieloskładnikowy sos curry (żółty, czerwony, zielony), który w Tajlandii jada się praktycznie codziennie. Innymi sosami, które cieszą się dużą popularnością w kuchni tajskiej jest sos sojowy oraz rybny nam pla, które dodają potrawom słoności. Co ciekawe, w kuchni tajskiej w ogóle nie używa się soli, a zamiast niej dodają właśnie te dwa sosy.

Jeśli chodzi o desery, to najlepszym i najprostszym rozwiązaniem są po prostu świeże owoce. Na targach w Tajlandii można spotkać nie tylko znane nam banany, arbuzy, ananasy, gujawy i papaje, ale również melona, longana czy śmierdzącego, ale za to przepysznego duriana, który nazywany jest królem owoców. Jeśli jednak Tajowie nie maja ochoty na owoce, przygotowują słodkie desery, np. ciasta, babeczki i torciki, które ociekają słodkim i kleistym syropem. Jednym z popularniejszych z takich deserów jest banan pieczony w cieście kokosowym.

Tajlandia to kraj o gorącym klimacie. Wszelkie napoje podawane są tam mocno zmrożone albo z lodem. Najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia jest wypicie wody kokosowej prosto z jego orzecha. Do większości napitków w Tajlandii używa się mleka skondensowanego lub kokosowego jako jeden z ich głównych składników. Słodki smak mleka skondensowanego bardzo pomaga w zwalczaniu nie tylko ciepła, ale też pikanterii potraw kuchni tajskiej. Innym popularnym napojem w Tajlandii jest słodki napój z nasion tajskiej bazylii, naturalnego miodu, cukru i wody. Tajowie uważają, że to napój idealny dla osób, którzy chcą mieć szczupła sylwetkę.

Najpopularniejsze potrawy kuchni tajskiej:
  • Tajskie curry – to chyba najpopularniejsza potrawa kuchni tajskiej. Do jej przygotowania wykorzystuje się warzywa, mięso, ryby lub krewetki oraz sosy, zioła i ostre przyprawy. Tajskie curry występuje w trzech kolorowych wersjach – zależnie od tego, jakiej papryki się użyje: czerwone, żółte i zielone.
  • Kurczak satay – to kwintesencja kuchni tajskiej. To grillowana pierś z kurczaka w formie szaszłyka, którą podaje się ze specjalnym orzechowym sosem. Mięso marynuje się w mieszance sosu sojowego, soku z cytryny, chili, kurkumy, kuminu oraz oleju sezamowego. W przygotowaniu tej potrawy ważny jest zarówno odpowiedni sos, jak i właściwy sposób przygotowania kurczaka.
  • Pad thai – to smażony makaron, który przyrządza się z dodatkiem jajek, krewetek, kurczaka, czosnku, kiełków fasoli mung, sosu sojowego oraz sosu zrobionego z pasty tamaryndowej, soku z limonki, cukru i sosu rybnego. Danie to jest lekkostrawne i spokojnie może znaleźć się w diecie osób dbających o sylwetkę.
  • Tom yam – to zupa przygotowywana na bazie bulionu, przeważnie z krewetkami lub kurczakiem. Poza tym w jej składzie znajdują się także grzyby tam yam, trawa cytrynowa, chili, galangal, liście limonki kafir oraz mleko kokosowe. W smaku jest jednocześnie delikatna i pikantna.
  • Bami – to makaron serwowany z warzywami, krewetkami i mięsem. Smaku potrawie nadają ostry czosnek, cebula, por i papryka. Poza tym dodaje się także jajecznicę pokrojoną w paski. Danie jest sycące, kolorowe i bogate w składniki odżywcze.

Kulturowe nawyki żywieniowe Tajów

W Tajlandii duże znaczenie ma sposób podawania potraw i ich konsumpcja. Mieszkańcy tego kraju bardzo dbają o wizualny efekt na talerzu tak samo jak i o smak dań. Tamtejsze potrawy ozdabiane są pięknymi i kolorowymi kwiatami oraz warzywami i owocami. Taki sposób serwowania jedzenia nazywa się palace cuisine, ale nie zawsze jest ono stosowane – nie robią tego kucharze kuchni ulicznej i w gospodarstwach domowych.

Na stołach w Tajlandii podaje się dania na większej ilości talerzy niż jest osób przy stole. Ryż serwowany jest w innym naczyniu niż sos, chociaż można go maczać według uznania. Jada się go palcami prawej ręki, formując niewielkich rozmiarów kulki do maczania w sosie. Jeśli chodzi o potrawy z makaronu, to Tajowie jadają go pałeczkami, natomiast do pozostałych dań serwuje się łyżki i widelce. Jednak konsumowanie posiłku widelcem jest tam niedopuszczalne, ponieważ służy on do nakładania odpowiedniej ilości potrawy na łyżkę.
Pad thai to najpopularniejsze danie kuchni tajskiej, fot. shutterstock

Czy kuchnia tajska jest zdrowa?

Dania kuchni tajskiej zachwycają smakiem, kolorami i aromatem i są niepowtarzalne w swojej naturze. Tajowie wierzą w zdrowotne znaczenie wszelkich ziół, które mają leczyć nie tylko ciało, ale i duszę. To wielkie bogactwo przypraw łączy ze sobą słodki, kwaśny, gorzki i ostry smak. Potrawy z tego kraju są bardzo zdrowe ze względu na niską zawartość węglowodanów. W tajskimi daniami zajadają się fani diety paleo.

Przepisy kuchni tajskiej

Przepis na tajską sałatkę

Składniki:
  • 1 limonka
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sok z jednej limonki
  • starty imbir
  • 2 łyżki sosu nam pla
  • 500 g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 100 g świeżych kiełków, np. soi lub słonecznika
  • 2 zmiażdżone i posiekane łodygi trawy cytrynowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 świeży ogórek
  • 1 świeży grejpfrut czerwony
  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:
Wszystkie składniki myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki, przyprawiamy sokiem z limonki, sosem nam pla i startym imbirem, a następnie dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki.


Przepis na banana w cieście z sosem kokosowym

Składniki:
Przygotowanie:
Z mąki, cukru, jajka i 4 łyżek mleka robimy gęste ciasto. Banany obieramy i kroimy w ćwiartki. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Kawałki banana obtaczamy w cieście i smażymy na złoto. Z miodu, reszty mleka, wiórek kokosowych, sezamu i cytryny przygotowujemy sos. Banany wykładamy na talerz i polewamy sosem. Można je podawać z lodami waniliowymi.

Kuchnia tajska – tak czy nie?

Kuchnia tajska wyróżnia się swoim smakiem, aromatem i wyglądem. Jest nieco specyficzna, bo nie każdy jest zwolennikiem ostrych potraw. A kuchnia tajska słynie z pikantnych dań. Nie mniej jednak, warto spróbować chociaż jednego dania pochodzącego z odległej i egzotycznej Tajlandii. Może jednak kuchnia tajska stanie się naszą ulubioną?
Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)

Bibliografia

  1. “https://www.khaolakexplorer.com/thailand-guide/thai-cuisine/”; data dostępu: 2020-08-01
  2. “http://tourismthailand.in/food-guide/history-of-thai-food/”; data dostępu: 2020-08-01
  3. “https://www.tasteofthailand.org/the-history-of-thai-food/”; data dostępu: 2020-08-01
  4. “https://www.thespruceeats.com/thai-food-and-culture-3217393”; data dostępu: 2020-08-01
  5. “http://factsanddetails.com/southeast-asia/Thailand/sub5_8d/entry-3233.html”; data dostępu: 2020-08-01
  6. “https://www.lemoosecrepecafe.com/thai-food/a-history-of-thai-food-why-its-so-spicy/”; data dostępu: 2020-08-01
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy